Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/akillisehirbursa/domains/akillisehir.bursa.bel.tr/public_html/wp-content/themes/dream-city/theme-framework/theme-style/function/template-functions.php on line 557

Bursa’nın Akıllı Şehre Dönüşümü Projesi

Bursa’nın Akıllı Şehre Dönüşümü Projesi

Proje Adı: Bursa’nın Akıllı Şehre Dönüşümü Projesi (Geleceğin Şehirleri Programı)

Proje Bilgileri:

Birleşik Krallık (İngiltere) Refah Fonu Dünya’da 10 ülkede 19 şehirde iyileştirmeyi hedefleyerek uygulanan 80 milyon sterlin tutarında uluslararası bir fondur. Fon kapsamında ulaşım, kentsel planlama, dirençlilik olmak üzere 3 temel iyileştirme alanı belirlenmiştir.  Birleşmiş Milletler Habitat organizasyonu ve Birleşik Krallık sürdürülebilir şehirlerin kurulmasını hedefleyen bir fonun dünyada istişare edilerek belirlenen şehirlerde kullandırılmasını planlamıştır.

Birleşik Krallık Refah Fonu “Geleceğin Şehirleri” programı kapsamında Ocak 2018 tarihinden itibaren çalışmalara başlandı. İlk toplantılar Şubat 2018 itibariyle karşılıklı görüşme olarak gerçekleştirildi. Temmuz 2018 başlangıç olacak şekilde projenin 1. fazında program yürütücüsü BM Habitat ile “Bursa Akıllı Şehir Projesi” ve “Bursa İçin Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm Modeli” projelerini hayata geçirmek adına proje metinleri hazırlandı. Program bünyesinde Türkiye’ den İstanbul, Ankara ve Bursa şehirleri yer almaktadır. Türkiye için ayrılan 10 Milyon Pound bütçeden Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Akıllı Şehir ve Kentsel Dönüşüm temalı 2 proje için 3,2 Milyon Pound (yaklaşık 22 milyon TL) hibe alma hakkı kazanıldı.

Projenin Hedefi:

Ana referans mevzuatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Mart 2019’da yayınladığı Ulusal Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı ve Cumhurbaşkanlığı 11.Kalkınma Planı ( Madde 99 ve 683) ‘dır.  Bunların yanında Ulaştırma Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı’nın hazırladığı birçok eylem planı, strateji belgesi, rapor ve analiz neticesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa’nın Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı oluşturulması ile Akıllı Şehircilik Pilot Uygulama Projesi hedeflenmektedir.

Yorum Bırakın